Op 7 augustus 2024, verscheen er een artikel in de krant De Standaard - Artsen vragen verbod op populair materiaal voor keukenwerkbladen: “Miljoenen arbeiders lopen risico stoflong te ontwikkelen” - waarin een groep artsen pleit voor een verbod op het gebruik van kwartscomposiet in de EU en het Verenigd Koninkrijk, geïnspireerd door het recente verbod in Australië. Dit materiaal, dat vaak in keukens wordt gebruikt, zou namelijk verantwoordelijk zijn voor ernstige gezondheidsproblemen bij werknemers die ermee werken, zoals silicose. Hoewel deze zorgen begrijpelijk zijn, willen we benadrukken dat wij steeds de veiligheid van onze werknemers altijd vooropstellen. Wij nemen uitgebreide maatregelen om blootstelling aan gevaarlijke stoffen te minimaliseren en hanteren strikte veiligheidsprotocollen om dergelijke risico's te voorkomen.
In het artikel wordt gesproken over kwartscomposiet, een kunstmatig materiaal dat voor 90-97% uit kwarts kristallen (kwartsiet) bestaat, gebonden met een adhesief. Dit zijn in feite natuursteen-lookalikes die bekend staan om hun krasbestendigheid en goede prijs-kwaliteitverhouding. Deze producten worden vaak aangeduid als kunststeen of solid surfaces.
Bij het vervaardigen van onze gecementeerde TST tafels maken we gebruik van een uniek materiaal: een cementtopping die bestaat uit een mix van kwartszand en cement. Dit verschilt aanzienlijk van kwartscomposiet, dat grotendeels uit kwartsiet bestaat. In onze cementmix gebruiken we kwartszand, een veel minder geconcentreerde vorm van kwarts, waardoor onze tafels slechts ongeveer 7% kwartszand per m² bevatten. Daarnaast bestaat het grootste deel van onze tafels nog steeds uit hout, wat de totale hoeveelheid kwarts verder beperkt. Dankzij de meerdere beschermende vernislagen is er ook geen direct contact met kwartshoudend materiaal mogelijk tijdens het dagelijks gebruik.
Hoewel kwartszand een van de meest voorkomende mineralen in de aardkorst is, en alle stofdeeltjes gevaarlijk kunnen zijn bij inademing, is het risico bij de verwerking van onze cementtopping aanzienlijk lager door de lagere concentratie kwarts. Er is enkel een mogelijk gezondheidsrisico bij het machinaal bewerken van onze topping door stofvorming, maar dit risico is dankzij de lage concentratie kwarts in ons product aanzienlijk lager dan bij kwartscomposiet. Desondanks blijft het belangrijk om bij elke vorm van stofcreatie voorzichtig te zijn, aangezien alle stofdeeltjes gevaarlijk kunnen zijn.
We raden echter aan om bij het schuren van onze cementlaag altijd een stofmasker te dragen en te zorgen voor goede ventilatie, om irritatie van de luchtwegen te voorkomen. Dit geldt overigens voor het bewerken van vrijwel elk materiaal. Wij adviseren ook om dit werk niet zelf te doen, maar contact met ons op te nemen voor professionele afhandeling.
Kortom, terwijl kwartscomposiet mogelijk gezondheidsrisico's met zich meebrengt, zijn onze producten veilig in gebruik. Door onze specifieke samenstelling en afwerkingsprocessen nemen wij alle nodige voorzorgsmaatregelen om de veiligheid van onze klanten en werknemers te garanderen.